Cuketa ve stylu české kuchyně

rodina

Cuketa je zelenina původem ze slunné Itálie. Své pevné místo si však našla i v českých zahrádkách a především na tuzemských kuchyňských stolech. Proč je cuketa tolik oblíbená a jak ji nejlépe připravit? 

Výhodou cukety je její univerzální využití. Díky jemné chuti se dá použít ve slaných i sladkých receptech. Nízká energetická hodnota navíc hraje do karet každému, kdo dbá o svou figuru. 

Cuketa však nemusí mít jen nálepku extra lehkého jídla. Záleží na způsobu úpravy. Z cukety lze jednoduše připravit i vydatné jídlo, které zasytí na celý den. Inspiraci nabízí například oblíbený web s recepty Receptik.cz

Tradiční české recepty s cuketou

Cuketa již dávno zdomácněla v českých kuchyních a příjemně odlehčuje typická tučná a sytá jídla. Cuketový guláš nebo bramboráky s cuketou zná skoro každý. Cuketa se dá přidat také k míse smažených řízků. Obalovaná cuketa v klasickém trojobalu potěší každého, kdo zrovna nemá chuť na kus masa. 

Strouhanou cuketu lze s klidným svědomím přidat do směsi na karbanátky nebo do sekané. Výsledek překvapí šťavnatostí a skvělou chutí, cuketa do sebe nasaje vůni masa a koření a hotový pokrm příjemně odlehčí.   

Lehkou lahůdkou pro milovníky tatarského bifteku je cuketový tatarák, stačí si správně pohrát s kořením a zeleninový tataráček neurazí ani zapřísáhlé jedlíky masa.

Mezi oblíbené kratochvíle doma i na dovolené patří grilování. Také tady má cuketa co nabídnout. Stačí ji lehce osolit a potřít směsí olivového oleje a koření dle vlastní chuti a výborná příloha ke grilovanému masu a sýrům je na světě.   

Cuketa jako oblíbená příloha 

Použití cukety jako přílohy je i v tuzemsku stále oblíbenější. Z cukety lze snadno vyrobit špagety a nahradit tak tuhle klasickou těstovinu. Stačí k tomu vhodná škrabka nebo kuchyňský robot. Cuketové špagety s boloňskou omáčkou si v klidu vychutná každý, kdo si hlídá kila a navíc jsou ideální pro celiaky. 

Klasické české recepty s dušeným nebo kysaným zelím lze také zpestřit cuketou. Zelí z cukety skvěle chutná a je plné vitamínů a minerálů a rozhodně se po něm netloustne. Hospodyňky mohou zelí z cukety zavařit a pochutnávat si na něm celý rok.

Vydatnější přílohou je obalovaná cuketa. A nemusí to být jen běžný trojobal. Určitě stojí za zkoušku obalovaná cuketa v sýrovém těstíčku nebo obalovaná cuketa v pivním těstě. Fantazii se meze nekladou, cuketa se díky své jemné chuti hodí obalit na nejrůznější způsoby. 

Pro horké letní dny se jako příloha nejlépe hodí saláty a malé mladé cuketky jsou pro saláty jako stvořené. Příprava je na konkrétní chuti strávníka. Cuketka se dá na kolečka nakrájet k jakékoliv zelenině a hodí se ke každé zálivce. Perfektní je cuketový salát s jogurtem a koprem ve stylu tzatziki.     

Moučníky s cuketou

Cuketa je skutečně univerzální superpotravina. Použít se dá i v dezertech a moučnících, dodá jim šťavnatost a pořádnou porci vlákniny, která prospěje figuře a zažívání. Cuketa nastrouhaná do těsta i se slupkou navíc vytváří krásné mramorování. A pokud se cuketa oloupe, nikdo ji v bábovce nepozná. 

Další články autora

Každý vůz vám může pomoci převézt kola celé rodiny

Cyklistika je u nás stále více oblíbeným sportem. Každoročně, od jara do podzimu, vyráží velké...

Cuketa ve stylu české kuchyně

Cuketa je zelenina původem ze slunné Itálie. Své pevné místo si však našla i v...

Ricinový olej na vlasy i pleť

Oleje všeobecně napomáhají pokožce a pleti, ulevují od pnutí a hydratují ji suchou a popraskanou...

Proč jen tvrdá práce nestačí říká 123jobs.cz

Říká se, že talent tvoří 10 % úspěchu a za zbytkem je tvrdá dřina. Je...

Nejnovější články

Každý vůz vám může pomoci převézt kola celé rodiny

Cyklistika je u nás stále více oblíbeným sportem. Každoročně, od jara do podzimu, vyráží velké...

Cuketa ve stylu české kuchyně

Cuketa je zelenina původem ze slunné Itálie. Své pevné místo si však našla i v...

Ricinový olej na vlasy i pleť

Oleje všeobecně napomáhají pokožce a pleti, ulevují od pnutí a hydratují ji suchou a popraskanou...
- Reklama -PR článek