Cuketa je zelenina původem ze slunné Itálie. Své pevné místo si však našla i v českých zahrádkách a především na tuzemských kuchyňských stolech. Proč je cuketa tolik oblíbená a jak ji nejlépe připravit?
Výhodou cukety je její univerzální využití. Díky jemné chuti se dá použít ve slaných i sladkých receptech. Nízká energetická hodnota navíc hraje do karet každému, kdo dbá o svou figuru.
Cuketa však nemusí mít jen nálepku extra lehkého jídla. Záleží na způsobu úpravy. Z cukety lze jednoduše připravit i vydatné jídlo, které zasytí na celý den. Inspiraci nabízí například oblíbený web s recepty Receptik.cz
Tradiční české recepty s cuketou
Cuketa již dávno zdomácněla v českých kuchyních a příjemně odlehčuje typická tučná a sytá jídla. Cuketový guláš nebo bramboráky s cuketou zná skoro každý. Cuketa se dá přidat také k míse smažených řízků. Obalovaná cuketa v klasickém trojobalu potěší každého, kdo zrovna nemá chuť na kus masa.
Strouhanou cuketu lze s klidným svědomím přidat do směsi na karbanátky nebo do sekané. Výsledek překvapí šťavnatostí a skvělou chutí, cuketa do sebe nasaje vůni masa a koření a hotový pokrm příjemně odlehčí.
Lehkou lahůdkou pro milovníky tatarského bifteku je cuketový tatarák, stačí si správně pohrát s kořením a zeleninový tataráček neurazí ani zapřísáhlé jedlíky masa.
Mezi oblíbené kratochvíle doma i na dovolené patří grilování. Také tady má cuketa co nabídnout. Stačí ji lehce osolit a potřít směsí olivového oleje a koření dle vlastní chuti a výborná příloha ke grilovanému masu a sýrům je na světě.
Cuketa jako oblíbená příloha
Použití cukety jako přílohy je i v tuzemsku stále oblíbenější. Z cukety lze snadno vyrobit špagety a nahradit tak tuhle klasickou těstovinu. Stačí k tomu vhodná škrabka nebo kuchyňský robot. Cuketové špagety s boloňskou omáčkou si v klidu vychutná každý, kdo si hlídá kila a navíc jsou ideální pro celiaky.
Klasické české recepty s dušeným nebo kysaným zelím lze také zpestřit cuketou. Zelí z cukety skvěle chutná a je plné vitamínů a minerálů a rozhodně se po něm netloustne. Hospodyňky mohou zelí z cukety zavařit a pochutnávat si na něm celý rok.
Vydatnější přílohou je obalovaná cuketa. A nemusí to být jen běžný trojobal. Určitě stojí za zkoušku obalovaná cuketa v sýrovém těstíčku nebo obalovaná cuketa v pivním těstě. Fantazii se meze nekladou, cuketa se díky své jemné chuti hodí obalit na nejrůznější způsoby.
Pro horké letní dny se jako příloha nejlépe hodí saláty a malé mladé cuketky jsou pro saláty jako stvořené. Příprava je na konkrétní chuti strávníka. Cuketka se dá na kolečka nakrájet k jakékoliv zelenině a hodí se ke každé zálivce. Perfektní je cuketový salát s jogurtem a koprem ve stylu tzatziki.
Moučníky s cuketou
Cuketa je skutečně univerzální superpotravina. Použít se dá i v dezertech a moučnících, dodá jim šťavnatost a pořádnou porci vlákniny, která prospěje figuře a zažívání. Cuketa nastrouhaná do těsta i se slupkou navíc vytváří krásné mramorování. A pokud se cuketa oloupe, nikdo ji v bábovce nepozná.