Celozrnná versus bílá: Co nabízí zdravá mouka?

rodina

3
Celozrnnou mouku ve velkém používali již naši předkové. Proč je celozrnná mouka zdravější než ta bílá? A proč je dnes bílá mouka, která kdysi byla považována za potravinu bohatých, zanedbaná?

Bianka Stuppacherová, Pravda 06.08.2021 06:00 mouka, obilí, klas, klasy Foto: Shutterstock
Specialitou jsou mouky celozrnné. Vyrábějí se z celých zrn včetně vnějších slupek. Od běžné mouky liší zvýšeným obsahem vlákniny (6% versus 13%). Obsah vitamínů a důležitých živin je oproti bílé mouce několikanásobně vyšší.
Podle knihy amerického odborníka na výživu lékaře Michaela Greger „Jak nezemřít“ analýza z roku 2015 zjistila, že lidé, kteří jedí více celozrnných obilnin, žijí podstatně déle bez ohledu na ostatní stravovací návyky a životní styl. Vyšší konzumace celozrnných obilnin by na světě každoročně zachránila přibližně jeden milion životů.

Rohlík z bílé mouky nás sice zasytí, ale má minimum vitamínů, minerálů a vlákniny, které je v naší stravě žalostně málo. Bílá mouka vznikla zhruba před 150 lety ve Francii. Tehdy se mlynáři naučili oddělovat slupku a klíček od jádra, což je vlastně škroboviny s některými proteiny, například právě s lepkem – lepkem a gliadinem. Když se dělá mouka jen z tohoto škrobového středu, tak krásně kyne, má vláčnou strukturu, pečivo a výrobky z ní jsou chutnější a jemnější. I proto byla zpočátku bílá mouka určena zejména těm bohatým, byla totiž dražší. Avšak – nejvíce cenných živin je právě v těch obalových vrstvách a klíčku. Když se jich zbavíme, ztrácíme některé bílkoviny, mastné kyseliny, minerály, vitamíny a až 80 procent vlákniny.

Vymysleli jsme tedy mouku, která je sice chutná, ale chybí jí to nejcennější. To, co nám zůstane, je škrob a bílkovinné složky, které mají z důvodu nedostatku vlákniny vysoký glykemický index. Vlákninu sice nedokážeme strávit, ale aktivně zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků z potravy. Potravina s vysokým glykemickým indexem nám sice dává energii, ale jsou to prázdné kalorie, které v tomto složení jen provokují vyplavování inzulínu. Pokud si jednou za čas dáme i to bílé pečivo, je dobré doplnit ho velkým množstvím zeleniny, která obsahuje vlákninu.

V naší populaci máme nižší příjem vitamínu B, protože ten se nachází zejména v obalových vrstvách zrn, které v bílé mouce nejsou. Pro nedostatek B9 máme vysokou hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor pro množství onemocnění. Výměnou mouky, pečiva a těstovin za celozrnné nebo byť jen grahamové volíme zdravější alternativu.

Dvoutýdenní pokus s vlákninou

V roce 2015 se dvacet dobrovolníků z USA, kteří se běžně živí jídlem z fast foodů, začalo stravovat jako Afričané, co mají k dispozici pouze potraviny vypěstované vlastními silami. Naopak dvacet venkovských Afričanů výzkumníci požádali, aby 14 dní jedli „americkou“ stravu. Účastníkům pokusu z Afriky denně servírovali hamburgery, hranolky, slazené sycené nápoje. Američané dostávali především luštěniny, fazole, placky a chléb z celozrnné mouky. Všichni účastníci prošli sériemi testů před začátkem i po skončení výzkumu. Krátká studie ukázala mnoho překvapujících skutečností. U Američanů rapidně kleslo procento střevních problémů a zvýšila se u nich odolnost proti rakovině tlustého střeva. „Jen za dva týdny došlo přechodem na tradiční africké jídlo s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuků ke snížení rizikových biomarkerů, což ukazuje, že na boj s rizikem rakoviny tlustého střeva není nikdy pozdě,“ řekl vedoucí experimentu, doktor Stephen O’Keefe z Univerzity v Pittsburghu. U lidí z Afriky, kteří přešli na stravu z fast foodů, se naopak začali ve zvýšené míře objevovat zažívací obtíže a záněty střev.

Další články autora

Citáty o lásce

Láska, dokáže nás fascinovat už celé věky, a přesto ji nikdy nepochopíme. Už o ní...

Celozrnná versus bílá: Co nabízí zdravá mouka?

3Celozrnnou mouku ve velkém používali již naši předkové. Proč je celozrnná mouka zdravější než ta...

Dlouhodobé následky vakcín vs. covidu. Kdy se neočkovat?

87Přinášíme srovnání dlouhodobých důsledků očkování a onemocnění COVID-19. Ačkoli vakcína představuje bezpečnější cestu, někteří lidé...

Nejhorší bolest v ústech, jaká existuje? Jak bolí odumírající zub? Co dál?

Nejčastější příčinou odumření zubu je hluboký kaz. Druhou velmi častou příčinou je úraz, při kterém...

Nejnovější články

Citáty o lásce

Láska, dokáže nás fascinovat už celé věky, a přesto ji nikdy nepochopíme. Už o ní...

Celozrnná versus bílá: Co nabízí zdravá mouka?

3Celozrnnou mouku ve velkém používali již naši předkové. Proč je celozrnná mouka zdravější než ta...

Dlouhodobé následky vakcín vs. covidu. Kdy se neočkovat?

87Přinášíme srovnání dlouhodobých důsledků očkování a onemocnění COVID-19. Ačkoli vakcína představuje bezpečnější cestu, někteří lidé...
- Reklama -PR článek